Resurse

Resurse pe care le-am strâns de-a lungul timpului, toate legate de limba japoneză. Ca toate celelalte limbi studiate, și japoneza prezintă cele patru tipuri esențiale de învățare: pasive (ascultare și citire), active (vorbire și scriere).

Pentru a-mi face viața mai ușoară, le voi categorisi pe toate în funcție de tipul la care sunt folositoare.

ASCULTARE

Anime, filme, muzică, YouTube, toate ajută în egală măsură. Țin minte că obișnuiam să ascult videouri, deși nu înțelegeam nimic. YouTube, însă, este o mină de aur. Nu conține doar videouri și muzică frumoasă, ci și lecții întregi oferite de către nativi. Cel mai cunoscut canal de acest gen este 日本語の森, condus din pixel în pixel de japonezi dornici să ajute.

Un alt canal folositor este arhicunoscutul JapanesePod101. Structurat puțin cam aiurea, din punctul meu de vedere, dar poate fi de mare ajutor când înveți hiragana și katakana.

Iar acum am pentru tine un YouTuber. Nu este înger pe pământ, însă, fiind tânăr, folosește limbaj colocvial, ușor de înțeles (în unele cazuri, asta abia după ce îți dezvolți un anumit vocabular). Îl cheamă Hajime și cred că este cel mai popular YouTuber japonez, cu aproape cinci milioane de urmăritori.

CITIRE

În cazul în care dorești să-ți exersezi cititul, am câteva recomandări pentru tine: poveștile de copii. Nu râde. Nivelul tău la japoneză este cel al unui nativ de trei ani, din punct de vedere al cititului și scrisului. Până și la vorbire te întrec. Astfel că poveștile pentru copii sunt cel mai ușor de citit pentru că prezintă în mare parte hiragana și câteva semne kanji rătăcite care pot fi găsite ușor pe Google.

Yuki no monogatari

Povestea lui Yuki, pe capitole.

Asagaku

Site de știri pentru copii, cu furigana, pentru că japonezii le au pe toate.

Hukumusume

Alt site plin de povești și basme.

Twitter

Japonezii folosesc des site-ul și găsiți o mulțime de postări.

SCRIERE

Oriunde. Poți să scrii pe o coală de hârtie, pe pereți, oriunde. Pentru a comunica, însă, cu nativi, de pe Web sau telefon, aveți nevoie de tastatură în limba japoneză. Aceasta se poate transforma ușor, însă nu știu cum să vă explic pas cu pas. Cel mai bine căutați un tutorial.

Am, totuși, un site folositor în cazul în care dați peste un semn kanji pe care nu-l puteți copia și căuta. Acesta se numește Handwritten Kanji și tot ce trebuie să faceți este să desenați semnul în pătrățel, iar site-ul încearcă să vi-l găsească și explice.

VORBIRE

Japonezii frecventează Twitter, Instagram, Facebook mai puțin, dar în top se află LINE, o aplicație de telefon asemănătoare cu Whatsapp pe care o folosesc nonstop. De ce? Pentru că japonezii preferă să nu plătească o cartelă normală, ci să se contacteze între ei de pe o aplicație gratuită.

Un alt site pe care ți-l pot recomanda este Lang-8. Nu există foarte mulți japonezi, dar poți vorbi cu cei care se află acolo și – ce să vezi – te pot ajuta și să le înțelegi limba mai bine. Este un site dedicat învățatului și schimbului. Tu îi înveți pe ei limba română, ceilalți utilizatori te învață orice limbă vrei tu.

Și în final, ceva cu plată: iTalki. Dacă vrei un profesor personal, ai timp și bani, dorești să fii învățat când ai tu chef, poți apela la unul dintre japonezii de acolo, contracost.

ARTICOL INCOMPLET. VOI REVENI CU MATERIALELE DE GRAMATICĂ ȘI APLICAȚIILE PE TELEFON.

 

Advertisements